Welk lintzaagblad heb ik nodig?

Om optimaal gebruik te kunnen maken van uw lintzaagmachine is het van belang om het juiste lintzaagblad te gebruiken. Hieronder volgen een aantal algemene regels welke u kunt volgens om uw keuze te bepalen. Tevens kunt u in onderstaande grafiek de juiste vertanding selecteren.

 • Als algemene regel geldt: hoe korter de snijlengte, hoe fijner de gekozen vertanding.Hoe groter de snijlengte, hoe groter de vertanding.
  Een te kleine vertanding kan leiden tot zaagverloop, omdat de spanen de zaaggroeven verstoppen. Een te grote vertanding kan leiden tot tandbreuk, doordat de druk op een tand te groot wordt. Minimaal 3 tanden moeten aangrijpen om tot een aanvaardbaar resultaat te komen. Tevens moet er gekeken worden naar de dikte en vorm van het te zagen object. Zoek in onderstaande tabel de juiste vertanding op.
 • Correct inlopen van een zaagblad zal een langer levensduur van de het bandzaagblad tot gevolg hebben. Vergelijk een nieuw zaagblad met een net geslepen potlood, ze hebben extreem scherpe tanden welke eerst ingebroken moeten worden.
  U kunt hiervoor zorgen door de daalsnelheid met 50% te verminderen tijdens de eerste 50 a 100 sneden. Voer daarna de snelheid langzaam op tot normale waarden.
  Nieuwe zaagbladen kunnen in het begin vibratie en trillingsgeluid voortbrengen. Als dit gebeurt, verlaag dan de zaagsnelheid en/of de daalsnelheid.
 • Maak het te zagen werkstuk goed vast zodat het niet kan verdraaien of vibreren.
 • Vul de machineklem niet helemaal, maar blijf een stuk onder de opgegeven capaciteit van de zaagmachine.
 • Bij het zagen van bundels is het soms nodig om met bovenklemming te werken.
Kies uw juiste zaagblad